fbpx

Succesiunea/Moştenirea – Întrebări şi răspunsuri

testamentul cum împărțim bunurile unei moșteniri

Iată o întrebare pe care ne-a adresat-o cineva:

În familia mea se dezbate moștenirea în urmă bunicului. Bunicul a fost căsătorit și bunica a decedat acum 17 ani. Ei au avut 4 copii, unul fiind tatăl meu (care și el este decedat). Mama mea trăiește și eu sunt fiică unică. Aș dori să știu cum se împarte moștenirea în acest caz? Fiecare fiu ia partea lui? Sau pot alege fiecare ce vrea din moștenirea? Fiii se pot pune de acord să ia fiecare ce vrea din moștenirea? Pot merge la notar și să-i zică că unul vrea casa, altul vrea grădina, altul vrea terenul extravilan, s.a.m.d.?
În cazul meu, cât m-ar costa? Mulțumesc.

Răspunsul nostru:

Bună ziua, dezbaterea succesorală presupune două etape consecutive: 
1.Succesiunea – care înseamnă trecerea patrimoniului defuncţilor (a bunurilor, dar si a datoriilor) către moştenitori. Prin succesiune, moştenitorii care acceptă moştenirea, devin coproprietari asupra bunurilor, în funcţie de cota fiecăruia. Se eliberează de către notar un certificat de moştenitor, în care se arată bunurile, datoriile si cotele fiecăruia. Cotele sunt abstracte, adică 1/2, 1/5, 5/8 din moştenire, spre exemplu, fără a se indica în concret bunuri sau valori din moştenire.
2. Partajul – înseamnă împărţirea propriu-zisă. Moştenitorii pot alege să facă partajul odată cu succesiunea sau ulterior. La partaj, moştenitorii se pot înţelege fiecare ce ia din moştenire. Dacă in moştenire există un bun foarte valoros, să zicem o casă, un moştenitor poate lua întreaga casă (de regulă, nu se imparte in natură), plătindu-le celorlalti diferenta de valoare (sultele). Dacă in moştenire există terenuri, acestea de regulă se pot împărţi in natură (fiecare moştenitor primeşte un lot). Dacă moştenitorii nu se înţeleg la împărţeală, spre exemplu, mai mulţi moştenitori vor să primească acelaşi bun (de obicei, casa), atunci va decide instanţa de judecată. 
Onorariul avocaţial depinde de etapa pe care o parcurgeţi. 
La procedura notarială, asistenţa şi consultanţa juridică este într 500-1500 lei, iar la procedura judiciară, asistenţa şi reprezentarea juridică este minim 2500 lei. 

10 Comments

 • Părinții mei au decedat de ceva ani. Pentru imobilul rămas de pe urma defunctilor suntem 3 surori. Noi nu am dorit și nici nu dorim sa dezbatem succesiunea. Însă, eu, am depus în urma cu mulți ani (anul 2006) dosar de locuință socială pentru mine. Niciodată în actele ce a trebuit sa, le depun, nu mi-a cerut Primăria sa depun vreodată, actul prin care sa dovedesc ca am calitate de moștenitor, ci doar acum când am punctaj maxim și trebuie sa primesc aceasta locuință. Vor sa dezbata succesiunea, pe motiv ca nu am dreptul la a easta locuință. Are dreptul secretarul consiliului local sa dezbata succesiunea dacă noi nu vrem??? Și dacă are acest drept, când și în ce condiții se realizează asta???? Menționez ca sunt cu toate datoriile la zi către bugetul local. Va mulțumesc

  Anca Cajvan 13.07.2021
 • Buna ziua,

  ma aflu in urmatoarea situatie. Bunicii din partea tatalui decedati. Ei au avut doi baieti (tatal meu si fratele lui), amandoi decedati. Tatal meu are un singur copil, eu, iar fratele lui are 3 fete. Intrebarea mea este, considerand faptul ca toti sunt decedati, cum se va face succesiunea, fiecare copil primeste 1/4 din total sau intai se imparte in 1/2 considerand ca au fost doi frati si apoi se face impartirea catre fiecare copil?

  Multumesc frumos in avans pentru raspuns.

  Andreea Laura 16.08.2021
 • Buna seara.Socrii mei au decedat.Au avut doi copii,unul din ei este sotul meu.Sora lui nu doreste sa se dezbata succesiunea ,ea fiind si plecata din tara.In aceasta situatie,este de preferat sa se faca dezbaterea succesiunii in instanta?Care sunt costurile?Care este modalitatea de citare ,de catre instanta a sutorii?Daca sunt restante la impozit,se poate deschide succesiunea on instanta?

  Oancea 12.09.2021
 • Daca. Ultimul părinte a decedat și nu are avere, se mai face succesiune la notar?

  Traian 06.10.2021
 • Socrul a decedat de doi ani,noi cu 25 ani în urmă am vândut casă noastră și am renovat-o pe a lor promițând că ne v-a face acte. Toate bunurile din casă sunt cumpărate de noi ,avem chitanțe. Soțul l-a îngrijit pe socrul meu 6 ani ,până a decedat ,acesta locuind la sat în casă părintească, pensia lui fiind luat de soacra mea,fiind despărțiți, dar nu legal .Acum după decesul socrului meu,soacra vrea să ne dea afară. Mai sunt doi moștenitori,frații soțului cumnata mea și cumnatul cu schizofrenie.Cum putem obține bunurile noastre și banii investiți în casă., soacra fiind influențată de cumnata mea.

  Doina Barbuta 17.11.2021
 • Bună ziua ,în urma succesiunii făcută după soțul meu ,am o bucata de pământ fiind ramasa de la soț, fica mea are dreptul la 1/8iar eu am dreptul la 1/7 .prețul este de 22000 euro , îmi puteți spune cât îmi revine mie din acești bani ? Mulțumesc anticipat!

  Maria 09.12.2021
 • Bună seara. Mă numesc Cercelaru Sorela..in urmă cu 3 luni de zile tatăl meu a decedat ..mama doresc să i facă supccesiune …după tata eu mai un frate care este de fapt partea mea și dacă ei poate să facă supccesiune fară mine și dacă poate să vândă doar cu buletinul meu dintre proprietățile tatălui …la un notar.

  Cercelaru Sorela 23.12.2021
  • Bună ziua, nu se poate. La notariat este obligatorie prezenţa tuturor părţilor.

   Pascaru Lucia 11.01.2022
 • Bună ziua. Sunt copil din prima căsătorie. Tatăl meu e recăsătorit și are un alt copil. Întrebarea mea: am eu dreptulla moștenirea / succesiunea averii lui după decesul sau?

  Victoria 10.01.2022
  • Bună ziua, sigur că da. Nu are importanţă dacă sunteţi copil din căsătorie, din afara căsătoriei, din prima sau din ultima. Sunteti descendent in gradul I si aveti dreptul la moştenire.

   Pascaru Lucia 11.01.2022

Leave a comment

Your email address will not be published.