fbpx

Succesiunea/Moştenirea – Întrebări şi răspunsuri

testamentul cum împărțim bunurile unei moșteniri

Iată o întrebare pe care ne-a adresat-o cineva:

În familia mea se dezbate moștenirea în urmă bunicului. Bunicul a fost căsătorit și bunica a decedat acum 17 ani. Ei au avut 4 copii, unul fiind tatăl meu (care și el este decedat). Mama mea trăiește și eu sunt fiică unică. Aș dori să știu cum se împarte moștenirea în acest caz? Fiecare fiu ia partea lui? Sau pot alege fiecare ce vrea din moștenirea? Fiii se pot pune de acord să ia fiecare ce vrea din moștenirea? Pot merge la notar și să-i zică că unul vrea casa, altul vrea grădina, altul vrea terenul extravilan, s.a.m.d.?
În cazul meu, cât m-ar costa? Mulțumesc.

Răspunsul nostru:

Bună ziua, dezbaterea succesorală presupune două etape consecutive: 
1.Succesiunea – care înseamnă trecerea patrimoniului defuncţilor (a bunurilor, dar si a datoriilor) către moştenitori. Prin succesiune, moştenitorii care acceptă moştenirea, devin coproprietari asupra bunurilor, în funcţie de cota fiecăruia. Se eliberează de către notar un certificat de moştenitor, în care se arată bunurile, datoriile si cotele fiecăruia. Cotele sunt abstracte, adică 1/2, 1/5, 5/8 din moştenire, spre exemplu, fără a se indica în concret bunuri sau valori din moştenire.
2. Partajul – înseamnă împărţirea propriu-zisă. Moştenitorii pot alege să facă partajul odată cu succesiunea sau ulterior. La partaj, moştenitorii se pot înţelege fiecare ce ia din moştenire. Dacă in moştenire există un bun foarte valoros, să zicem o casă, un moştenitor poate lua întreaga casă (de regulă, nu se imparte in natură), plătindu-le celorlalti diferenta de valoare (sultele). Dacă in moştenire există terenuri, acestea de regulă se pot împărţi in natură (fiecare moştenitor primeşte un lot). Dacă moştenitorii nu se înţeleg la împărţeală, spre exemplu, mai mulţi moştenitori vor să primească acelaşi bun (de obicei, casa), atunci va decide instanţa de judecată. 
Onorariul avocaţial depinde de etapa pe care o parcurgeţi. 
La procedura notarială, asistenţa şi consultanţa juridică este într 500-1500 lei, iar la procedura judiciară, asistenţa şi reprezentarea juridică este minim 2500 lei. 

25 Comments

 • Părinții mei au decedat de ceva ani. Pentru imobilul rămas de pe urma defunctilor suntem 3 surori. Noi nu am dorit și nici nu dorim sa dezbatem succesiunea. Însă, eu, am depus în urma cu mulți ani (anul 2006) dosar de locuință socială pentru mine. Niciodată în actele ce a trebuit sa, le depun, nu mi-a cerut Primăria sa depun vreodată, actul prin care sa dovedesc ca am calitate de moștenitor, ci doar acum când am punctaj maxim și trebuie sa primesc aceasta locuință. Vor sa dezbata succesiunea, pe motiv ca nu am dreptul la a easta locuință. Are dreptul secretarul consiliului local sa dezbata succesiunea dacă noi nu vrem??? Și dacă are acest drept, când și în ce condiții se realizează asta???? Menționez ca sunt cu toate datoriile la zi către bugetul local. Va mulțumesc

  Anca Cajvan 13.07.2021
 • Buna ziua,

  ma aflu in urmatoarea situatie. Bunicii din partea tatalui decedati. Ei au avut doi baieti (tatal meu si fratele lui), amandoi decedati. Tatal meu are un singur copil, eu, iar fratele lui are 3 fete. Intrebarea mea este, considerand faptul ca toti sunt decedati, cum se va face succesiunea, fiecare copil primeste 1/4 din total sau intai se imparte in 1/2 considerand ca au fost doi frati si apoi se face impartirea catre fiecare copil?

  Multumesc frumos in avans pentru raspuns.

  Andreea Laura 16.08.2021
  • Buna ziua,

   Nu știu dacă ați primit răspunsul așteptat însă și eu ma aflu în aceeași situație. Bunicii din partea mamei decedati. Ei au avut doua fete(mama mea si sora ei), amandoua decedate. Mama mea are 3 copii, iar sora ei are 1 fata. Prima a murit bunica, după care mama și mătușa au cedat la succesiune pentru bunicul. Nu știu dacă are vreo relevanță dar inn 2018 a murit mătușa (verișoara nu a făcut succesiunea după mama) , in 2020 a murit bunicul (nu s-a făcut nici o succesiune), iar în 2022 a murit mama și suntem în curs sa facem succesiunea după ea iar după accea pentru moștenirea de la bunici.
   Intrebarea mea este, considerand faptul ca toti sunt decedati, cum se va face succesiunea, fiecare copil primeste 1/4 din total sau intai se imparte in 1/2 considerand ca au fost doua surori si apoi se face impartirea catre fiecare copil?

   Mulțumesc la fel de mult.

   Maria M 22.06.2022
 • Buna seara.Socrii mei au decedat.Au avut doi copii,unul din ei este sotul meu.Sora lui nu doreste sa se dezbata succesiunea ,ea fiind si plecata din tara.In aceasta situatie,este de preferat sa se faca dezbaterea succesiunii in instanta?Care sunt costurile?Care este modalitatea de citare ,de catre instanta a sutorii?Daca sunt restante la impozit,se poate deschide succesiunea on instanta?

  Oancea 12.09.2021
 • Daca. Ultimul părinte a decedat și nu are avere, se mai face succesiune la notar?

  Traian 06.10.2021
 • Socrul a decedat de doi ani,noi cu 25 ani în urmă am vândut casă noastră și am renovat-o pe a lor promițând că ne v-a face acte. Toate bunurile din casă sunt cumpărate de noi ,avem chitanțe. Soțul l-a îngrijit pe socrul meu 6 ani ,până a decedat ,acesta locuind la sat în casă părintească, pensia lui fiind luat de soacra mea,fiind despărțiți, dar nu legal .Acum după decesul socrului meu,soacra vrea să ne dea afară. Mai sunt doi moștenitori,frații soțului cumnata mea și cumnatul cu schizofrenie.Cum putem obține bunurile noastre și banii investiți în casă., soacra fiind influențată de cumnata mea.

  Doina Barbuta 17.11.2021
 • Bună ziua ,în urma succesiunii făcută după soțul meu ,am o bucata de pământ fiind ramasa de la soț, fica mea are dreptul la 1/8iar eu am dreptul la 1/7 .prețul este de 22000 euro , îmi puteți spune cât îmi revine mie din acești bani ? Mulțumesc anticipat!

  Maria 09.12.2021
 • Bună seara. Mă numesc Cercelaru Sorela..in urmă cu 3 luni de zile tatăl meu a decedat ..mama doresc să i facă supccesiune …după tata eu mai un frate care este de fapt partea mea și dacă ei poate să facă supccesiune fară mine și dacă poate să vândă doar cu buletinul meu dintre proprietățile tatălui …la un notar.

  Cercelaru Sorela 23.12.2021
  • Bună ziua, nu se poate. La notariat este obligatorie prezenţa tuturor părţilor.

   Pascaru Lucia 11.01.2022
 • Bună ziua. Sunt copil din prima căsătorie. Tatăl meu e recăsătorit și are un alt copil. Întrebarea mea: am eu dreptulla moștenirea / succesiunea averii lui după decesul sau?

  Victoria 10.01.2022
  • Bună ziua, sigur că da. Nu are importanţă dacă sunteţi copil din căsătorie, din afara căsătoriei, din prima sau din ultima. Sunteti descendent in gradul I si aveti dreptul la moştenire.

   Pascaru Lucia 11.01.2022
 • Bună ziua! Părinții mei au decedat și nu au lăsat nimic moștenire. Tata a avut o mașină pe care a vândut-o fără sa facă actul de vânzare-cumpărare. După 13 ani de la moartea lui am primit citație că trebuie să plătesc impozitul și penalități. Cum pot face dovada ca nu sunt moștenitoare?

  Popa Luminița 03.02.2022
  • Bună ziua, teoretic, nu trebuie să faceţi dovada că nu sunteţi moştenitoare, ci primăria trebuie să facă dovada că sunteţi. Citaţia la care vă referiţi, ar fi bine să o putem vedea. Trimiteţi-o la adresa avocatpascaru@gmail.com, vă rog, pentru a putea avea o imagine completă a situaţiei.

   Pascaru Lucia 01.03.2022
 • Buna ziua! Numele meu este Simona P. si sunt din Targoviste. Am o matusa care a decedat in 2015 nu a avut copii si are un apartament in Ploiesti. Dintre toti fratii ei, 8 la numar, mai traieste doar o sora. Nepoti suntem 3 la numar, inclusiv eu. Fratii au avut domiciliul in Baia Mare, Bucuresti, Magureni-Prahova, Ocnita-Dambovita, Ploiesti, Targoviste. As vrea sa demarez procesul de succesiune dar nu stiu care sunt pasii. Ma puteti ajuta in acest sens?
  Multumesc!

  Simona P. 15.02.2022
  • Bună ziua, cazul dumneavoastră presupune o consultanţă juridică atentă si aprofundată. Dacă vă înţelegeţi şi colaboraţi, puteţi să mergeţi la un cabinet notarial de la ultimul domiciliu al mătuşii defuncte. Acolo veţi primi o listă de acte si vi se va spune ce trebuie să faceţi. Dacă nu este cazul, succesiunea poate fi deschisă in instanţă, iar acolo intervenim noi, avocaţii.

   Pascaru Lucia 01.03.2022
 • Buna ziua, ma puteți ajuta cu câteva informații?
  Tatăl meu a decedat anul trecut, eu sunt singurul lui copil. Soția lui ( care nu este mama mea, el s-a recăsătorit ) ma anunțat ca mie îmi revine un sfert din valoarea apartamentul care l-au cumpărat cei doi împreuna. Este corect ? După spusele ei, apartamentul se împarte in doua între ea și tatăl meu, și jumătate tatălui meu se împarte între mine și ea.
  Va multumesc anticipat.

  Ramona 01.03.2022
  • Este corect că jumătate din apartament se împarte intre defunct si sotul supravieţuitor (un fel de partaj de soţi). Din jumătatea ce îi revine tatălui, dvs aveţi o cotă de 3 sferturi, iar soţia de un sfert.

   Pascaru Lucia 01.03.2022
 • Multumesc frumos pentru răspuns. Asta înseamnă ca dacă apartamentul costa de exemplu 40 000€ mie îmi revine 15 000€ dacă am înțeles corect

  Ramona 02.03.2022
 • Bună ziua. Ma puteti ajuta la câteva intrebari?
  1. S-a făcut o succesiune după moartea bunicului, intre nevasta și cei doi copii. Succesiunea era finalizata. Ce se întâmplă cu partea unuia dintre frati, daca acesta a decedat și era divortat și cu un fiu minor?( la momentul decesului fratelui)
  2. Dacă decedeaza nevasta, partea ei după succesiune se poate lasa mostenire altcuiva, sau revine fiului ramas in viata?
  3. Per ansamblu, din succesiunea cu 3 persoane, din care 2 au decedat, revine toata averea singurei parti ramase in viata?
  Mulțumesc și sper ca se intelege ce am scris.

  Eduard 13.03.2022
 • Tatăl meu a murit în 2002, moștenitori fiind cei 4 copii și soția (mama noastră). S-a făcut succesiunea la notariat, moment în care soția și 3 dintre copii au renunțat la moștenire, un singur copil moștenind întreaga masa succesorală din acel moment. Acum, după 20 de ani, s-a descoperit că tatăl meu mai deținea un teren de pădure de 1 ha. Între timp a decedat și mama mea. Urmează să deschidem o acțiune de suplimentare a masei succesorale. Pot participa la împărțirea acestui teren toți moștenitorii rămași în viață (cei 4 copii) ai defunctului sau cei care au declarat inițial că renunță la moștenire vor fi excluși? Fiind vorba de un bun nou, care nu făcea parte din masa succesorală la vremea încheierii succesiunii, consider că fiecare moștenitor ar avea dreptul să opteze pentru a renunța sau a participa.

  Marin Gheorghe 14.03.2022
 • Bună ziua! Am o întrebare dacă tatăl meu a decedat iar actuala nevasta vrea succesiunea dar fără sa fie de acord cu noi la cea ce am cerut… După un an ce se întâmplă? Nu vrea sa facem accordo!

  Ana Maria 17.03.2022
 • Bună ziua! Vă rog frumos sa mă ajutați să înțeleg…..Am un apartament doar pe numele meu și un singur băiat. Nu vrea sa ii fac act de vânzare-cumpărare, pe numele lui, motivând că el e singur la părinți. 1- Dacă îl moștenește prin succesiune sau prin testament (in cazul in care voi face), copiii lui îl pot moștenii in continuare și dacă DA, până la a câtă generație se poate moștenii? 2- Certificatul de succesiune întocmit de notar, este actul lui de proprietate, sau trebuie sa mai facă ceva? MULȚUMESC!

  Mioara 19.03.2022
 • Bună ziua. Soacra mea a decedat în urma cu ceva timp, moștenitori sunt sosia și sora ei deținând fiecare jumate din casa și pământ. As dori sa știu cum se împarte casa având în vedere ca sora soției nu dorește sa o despăgubească și nici sa vândă casa. Trăiește bine mersi în acea casa. Exista vreo cale sa putem recupera ceva din casa? Sau sa se vândă și sa se împartă bani? Va mulțumesc

  BUTOI Marius 06.04.2022
 • Buna ziua. Mama mea a decedată în martie 2020. În iulie 2021 am făcut succesiunea. Am plătit impozite tot ce era. Am scos certificat fiscal, etc. Sunt unicul moștenitor. Acum in 2022 februarie mă trezesc cu o adresă de la BCR cu că mama ar avea o datorie la banca de 4000 lei. Nu trebuia la 1 an de la deces sa știu de aceasta datorie în momentul succesiunii. Mai mult vine și cu executorul că sa mă găsească. Ce-mi recomandați sa fac? Multumesc

  Razvan 04.05.2022
 • Bună ziua. Am și eu nevoie de un sfat. Tatăl meu a divorțat de mama când aveam eu 9 ani, acum am 43, nu am păstrat legătura și el s-a recăsătorit având o fiică vitregă. Unde pot anunta faptul că există moștenitori (eu) având în vedere că nu știu unde locuiește exact? Mulțumesc frumos!

  Mihai Cristina 16.05.2022

Leave a comment

Your email address will not be published.