fbpx

Succesiunea/Moştenirea – Întrebări şi răspunsuri

testamentul cum împărțim bunurile unei moșteniri

Iată o întrebare pe care ne-a adresat-o cineva:

În familia mea se dezbate moștenirea în urmă bunicului. Bunicul a fost căsătorit și bunica a decedat acum 17 ani. Ei au avut 4 copii, unul fiind tatăl meu (care și el este decedat). Mama mea trăiește și eu sunt fiică unică. Aș dori să știu cum se împarte moștenirea în acest caz? Fiecare fiu ia partea lui? Sau pot alege fiecare ce vrea din moștenirea? Fiii se pot pune de acord să ia fiecare ce vrea din moștenirea? Pot merge la notar și să-i zică că unul vrea casa, altul vrea grădina, altul vrea terenul extravilan, s.a.m.d.?
În cazul meu, cât m-ar costa? Mulțumesc.

Răspunsul nostru:

Bună ziua, dezbaterea succesorală presupune două etape consecutive: 
1.Succesiunea – care înseamnă trecerea patrimoniului defuncţilor (a bunurilor, dar si a datoriilor) către moştenitori. Prin succesiune, moştenitorii care acceptă moştenirea, devin coproprietari asupra bunurilor, în funcţie de cota fiecăruia. Se eliberează de către notar un certificat de moştenitor, în care se arată bunurile, datoriile si cotele fiecăruia. Cotele sunt abstracte, adică 1/2, 1/5, 5/8 din moştenire, spre exemplu, fără a se indica în concret bunuri sau valori din moştenire.
2. Partajul – înseamnă împărţirea propriu-zisă. Moştenitorii pot alege să facă partajul odată cu succesiunea sau ulterior. La partaj, moştenitorii se pot înţelege fiecare ce ia din moştenire. Dacă in moştenire există un bun foarte valoros, să zicem o casă, un moştenitor poate lua întreaga casă (de regulă, nu se imparte in natură), plătindu-le celorlalti diferenta de valoare (sultele). Dacă in moştenire există terenuri, acestea de regulă se pot împărţi in natură (fiecare moştenitor primeşte un lot). Dacă moştenitorii nu se înţeleg la împărţeală, spre exemplu, mai mulţi moştenitori vor să primească acelaşi bun (de obicei, casa), atunci va decide instanţa de judecată. 
Onorariul avocaţial depinde de etapa pe care o parcurgeţi. 
La procedura notarială, asistenţa şi consultanţa juridică este într 500-1500 lei, iar la procedura judiciară, asistenţa şi reprezentarea juridică este minim 2500 lei. 

2 Comments

  • Părinții mei au decedat de ceva ani. Pentru imobilul rămas de pe urma defunctilor suntem 3 surori. Noi nu am dorit și nici nu dorim sa dezbatem succesiunea. Însă, eu, am depus în urma cu mulți ani (anul 2006) dosar de locuință socială pentru mine. Niciodată în actele ce a trebuit sa, le depun, nu mi-a cerut Primăria sa depun vreodată, actul prin care sa dovedesc ca am calitate de moștenitor, ci doar acum când am punctaj maxim și trebuie sa primesc aceasta locuință. Vor sa dezbata succesiunea, pe motiv ca nu am dreptul la a easta locuință. Are dreptul secretarul consiliului local sa dezbata succesiunea dacă noi nu vrem??? Și dacă are acest drept, când și în ce condiții se realizează asta???? Menționez ca sunt cu toate datoriile la zi către bugetul local. Va mulțumesc

    Anca Cajvan 13.07.2021
  • Buna ziua,

    ma aflu in urmatoarea situatie. Bunicii din partea tatalui decedati. Ei au avut doi baieti (tatal meu si fratele lui), amandoi decedati. Tatal meu are un singur copil, eu, iar fratele lui are 3 fete. Intrebarea mea este, considerand faptul ca toti sunt decedati, cum se va face succesiunea, fiecare copil primeste 1/4 din total sau intai se imparte in 1/2 considerand ca au fost doi frati si apoi se face impartirea catre fiecare copil?

    Multumesc frumos in avans pentru raspuns.

    Andreea Laura 16.08.2021

Leave a comment

Your email address will not be published.