fbpx

Nu mai plătiți bani către recuperatorii de creanțe!

recuperatorii de creanțe

În ultimii ani, recuperatorii de creanțe au înflorit. Societățile străine care achiziționează creanțe în bloc de la bănci sau firme de telefonie mobilă (și nu numai) au început să fie tot mai numeroase și mai agresive.

Profitând de naivitatea oamenilor, acești recuperatori pretind a avea dreptul de a încasa sume de bani provenind din diverse contracte de prestări servicii sau de credite bancare.

În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Modalitatea de a acționa a acestor firme este total ilegală. Singurul lucru care îi validează este recunoașterea oamenilor prin… plată.

Prin plata unei sume de bani unui recuperator de creanțe, îi recunoaștem statutul de creditor, împiedicăm prescripția. Pe scurt, îl încurajăm să continue cu această activitate ilegală, dar foarte profitabilă.

 

Cum acționează recuperatorii de creanțe

O persoană contactată de un recuperator de creanțe va fi amenințată cu procesul sau cu executarea silită. În realitate, nu are niciun drept de a face acest lucru. Mai mult, odată prinsă în acest „joc”, persoana vizată va fi sunată zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, va primi mailuri, mesaje prin care este amenințată cu procedura judiciară.

În schimbul încetării acestor șicane, recuperatorii pretind sume de bani, în temeiul unor contracte și/sau facturi nelegale. Aceste fapte nu sunt doar ilegale, sunt chiar penale. Pe de-o parte, fapta de a efectua apeluri telefonice care, prin FRECVENȚĂ sau conținut, îi creează o stare de temere unei persoane, reprezintă infracțiunea de „hărțuire”, prevăzută la art. 208, al. 2 din Codul Penal. De asemenea, fapta de a amenința o persoană să dea, să facă sau să nu facă ceva, în schimbul unui folos material, reprezintă infracțiunea de „șantaj”, prevăzută de art. 207 din Codul Penal.

Mai departe, recuperatorii de creanțe abuzează de lipsa de cunoștințe juridice a persoanelor, în special în zona rurală, dar și de teama acestora că ar putea să pățească ceva dacă nu plătesc pretinsele datorii (unii cred chiar că pot ajunge la închisoare).

Vreau să subliniez clar că nimeni nu poate face închisoare în România pentru simpla neplată a datoriilor și că, în 95% din cazurile pe care le soluționez, datoriile pretinse nu există sau sunt prescrise.

 

Cu ce se ocupă, de fapt, acești recuperatori

Recuperatorii de creanțe preiau așa-numitele „creanțe neperformante” de la diverse companii, de regulă, bănci sau telefonie mobilă (Orange, Telekom etc). După cum le spune și numele, aceste creanțe sunt datorii care NU MAI POT FI RECUPERATE ÎN MOD LEGAL. Băncile nu vor să-și mai bată capul cu astfel de relicve, așa că le vând în bloc recuperatorilor de creanțe. În schimbul acestora, se cere un preț global.

Recuperatorii încep apoi să îi urmărească pe datornici. Modalitățile prin care fac asta sunt diverse. Poate fi vorba fie de hărțuire sau șantaj, fie de executare silită nelegală și chiar prin procedura ordonanței de plată – despre care am vorbit într-un articol anterior.

Victimele recuperatorilor de creanțe sunt de obicei români plecați în străinătate, bătrâni, oameni necăjiți și ușor de speriat. În acest mod, victima nu va cunoaște că este executată silit (notificarea este valabilă dacă a fost lăsată în cutia poștală sau afișată pe ușa locuinței, dar cine sa o vadă dacă nu e nimeni acasă?). Sau va crede că nu are nicio șansă în fața recuperatorilor de creanțe și va plăti oricât, numai să scape.

Din păcate, la nivel legislativ nu există reglementări care să rezolve efectiv această situație pentru că recuperatorii sunt „tolerați”. Astfel, soluția stă în mâinile fiecărui cetățean. Cum? Prin informare și lupta continuă împotriva recuperatorilor.

Personal, ofer consultanță juridică gratuită celor care sunt hăituiți de recuperatorii de creanțe și pot afirma că, în 90% din cazuri, dacă acționăm la timp, executările silite/ordonanțele de plată nu au nicio șansă.

 

9 Comments

 • Buna ziua. O intrebare…este valabil pentru toate tarile europene?
  Multumesc

  Daniel 10.02.2020
 • Multumesc mult!. Am fost pusa in situatia aceasta desi chiar nu aveam datorii la telekom. Mergeam la sedioul de telefonie sa.mi dea scris ca nu sunt datoare la ei cu nimic, de altfel nu puteam încheia contractul pana nu eram pe zero. M.au stresat cu telefonul o firma recuperatoare de la 8 dimineata pana seara, mult timp, pana ce am facut reclamatie in procuratura. Pana la urma mi.a trimis sms telekom ca a fost o greseala de preluare de date si ca nu am de platit nici o factura reztanta. … dupa 3ani apare articolul dumneavoastră

  Mara Emerraldi 15.02.2020
 • Multumesc mult!. Am fost pusa in situatia aceasta, desi chiar nu aveam datorii la telekom. Am mers la sediul de telefonie sa.mi dea scris ca nu sunt datoare la ei cu nimic, de altfel nu puteam încheia contractul pana nu eram pe zero, dar imi comunicau doar verbal. M.a stresat cu telefonul o firma recuperatoare ,de la 8 dimineata pana seara, mult timp, pana ce am facut reclamatie in procuratura. … Intr.un final mi.a trimis sms telekom ca a fost o greseala de preluare de date si ca nu am de platit nici o factura restanta. … dupa 3ani apare articolul dumneavoastră

  Mara Emerraldi 15.02.2020
  • Buna, eu am primit de la o firma de recuperare un plic, cică am avea datorii la Orange 1000 lei. Noi am făcut transfer de abonament acum 6 ani părinților mei, ca am plecat in străinătate,am plătit mereu la timp, nici o datorie nu am avut vreodată. Ai mei plătesc mai departe fără datorii. Cum e posibil așa ceva? După 6 ani de când nu am mai avut de-a face cu ei sa primesc plic de la firma de recuperare datorii?

   Ciprian 16.07.2020
 • In aprilie 2020 se implineste 1 an de cand primesc mesaje (sms) necontenit de la o firma recuperare creante. Cat vor continua sa trimita mesaje…si care e urmatorul lor pas? Ar trebui sa ma pregatesc de un proces in instanta?
  Multumesc!

  Ozana Gherasim 15.02.2020
 • Buna ziua
  Am primit si eu de la telecom, pentru un contract vechi dd vreo 5-6 ani, cu amenințări cu executare silită, mai pot face ceva daca s. Semnat deja un contract cu cei de la kruc?

  Nykoleta Odae 17.02.2020
 • Executare silita.

  Ionut Petcu 07.05.2021
 • Niște gunoaie cei de la telekom …ori sânt tampiti și NU STIU SA LUCREZE CU INFORMAȚII DESPRE ÎNCHIDEREA CONTRACTULUI…SAU SANTAJISTI DE A MAI CREEA PROBLEME PENTRU CEI CARE AU TERMINAT O CU SERVICIILE LOR…

  Telekom varză srl 17.05.2021
 • salut. de ce nu pot accesa un credit de nevoi personale daca am o datorie veche la VIVA?

  BUCUR LEONARD 28.07.2021

Leave a comment

Your email address will not be published.