fbpx

Contractul de vânzare-cumpărare între părinți și copii. Donația deghizată.

moștenirea legală

În România, regulile privind moștenirea sunt foarte stricte. De aceea, unele persoane aleg să își împartă bunurile între copii, încă din timpul vieții. De asemenea, dezmoștenirea copiilor nu este permisă.

Legea consideră că favorizarea unuia dintre copii, în detrimentul celorlalți, nu este echitabilă.

Totuși, există părinți care doresc să lase averea unuia/unora dintre copii, din varii motive.

Astfel, se recurge la varianta donațiilor.

Însă, donatiile se consideră avans din moștenire și nu surplus, așa că donațiile se readuc la masa succesorală, în momentul decesului, și se împart între copii (raportul donațiilor).

În acest caz, unii părinți fac donații scutite de raport pentru a sublinia faptul că intenționează să îi ofere mai mult unuia dintre copii.

Însă, chiar și așa, dacă donația încalcă rezerva succesorală a celorlalți moștenitori rezervatari (cotă de 50% garantată prin lege), atunci aceasta tot se va readuce la masa succesorală.

Așa se ajunge inevitabil la varianta unei donații deghizate în contract de vânzare-cumpărare.

În acest fel, părinții declară că i-au vândut bunurile moștenirii unuia dintre copii, pentru a se asigura că actul nu va putea fi atacat.

Dar cât de inatacabilă este o astfel de vânzare cumpărare? Vă invit sa aflați.

În primul rând, în contractul de vânzare-cumpărare trebuie stipulat un preț, sub sancțiunea anulării actului. Prețul trebuie să fie serios, adică să fie la nivelul pieței imobiliare.

Apoi, prețul trebuie plătit, astfel că un extras de cont va fi anexat contractului de vânzare-cumpărare, din care să rezulte, fără dubiu, plata prețului.

Mai departe, contractul trebuie semnat fără rezerva uzului, uzufructului sau a abitației viagere.

Acest lucru este necesar pentru că legea prezumă ca fiind donații acele vânzări pe care părinții le fac către copii, cu rezerva uzului, uzufructului sau a abitației viagere.

În cazul în care toate aceste condiții sunt îndeplinite, contractul de vânzare-cumpărare devine într-adevăr foarte greu de atacat.

Pentru orice alte întrebări și nelămuriri, vă invit să mă contactați la 0744508969 / avocatpascaru@gmail.com.

 

 

2 Comments

  • Buna seara,
    Parintii mei au vandut apartamentul in care au locuit si mi-au dat banii. Cu acesti bani am cumparat o casa langa Bucuresti pe numele meu si al sotiei, in care l-am adus pe tatal meu, iar mama mea a decedat intre timp. Acum una din surorile mele doreste sa aiba si ea parte la aceasta casa. Este o casa in care venim in weeked-uri. De atunci am tot investit bani in aceasta casa, garduri, mobila, televizoare, etc. Este posibil sa atace contractul in instanta?

    Claudiu 20.12.2020
  • Bună ziua ! Vă rug să-mi răspundeți la o nelămurire ! Doresc să fac act de vînzare cumpărare pe numele băiatului meu el avind 20 de ani fără venituri fiind la facultate ! Întrebare , poate achita prețul apartamentului cu bani de la mine ? Eu fac un împrumut și îi vărs lui în cont ? Vă mulțumesc !

    Pirvu Dorina 15.01.2021

Leave a comment

Your email address will not be published.