fbpx

Contractul de vânzare-cumpărare între părinți și copii. Donația deghizată.

moștenirea legală

În România, regulile privind moștenirea sunt foarte stricte. De aceea, unele persoane aleg să își împartă bunurile între copii, încă din timpul vieții. De asemenea, dezmoștenirea copiilor nu este permisă.

Legea consideră că favorizarea unuia dintre copii, în detrimentul celorlalți, nu este echitabilă.

Totuși, există părinți care doresc să lase averea unuia/unora dintre copii, din varii motive.

Astfel, se recurge la varianta donațiilor.

Însă, donatiile se consideră avans din moștenire și nu surplus, așa că donațiile se readuc la masa succesorală, în momentul decesului, și se împart între copii (raportul donațiilor).

În acest caz, unii părinți fac donații scutite de raport pentru a sublinia faptul că intenționează să îi ofere mai mult unuia dintre copii.

Însă, chiar și așa, dacă donația încalcă rezerva succesorală a celorlalți moștenitori rezervatari (cotă de 50% garantată prin lege), atunci aceasta tot se va readuce la masa succesorală.

Așa se ajunge inevitabil la varianta unei donații deghizate în contract de vânzare-cumpărare.

În acest fel, părinții declară că i-au vândut bunurile moștenirii unuia dintre copii, pentru a se asigura că actul nu va putea fi atacat.

Dar cât de inatacabilă este o astfel de vânzare cumpărare? Vă invit sa aflați.

În primul rând, în contractul de vânzare-cumpărare trebuie stipulat un preț, sub sancțiunea anulării actului. Prețul trebuie să fie serios, adică să fie la nivelul pieței imobiliare.

Apoi, prețul trebuie plătit, astfel că un extras de cont va fi anexat contractului de vânzare-cumpărare, din care să rezulte, fără dubiu, plata prețului.

Mai departe, contractul trebuie semnat fără rezerva uzului, uzufructului sau a abitației viagere.

Acest lucru este necesar pentru că legea prezumă ca fiind donații acele vânzări pe care părinții le fac către copii, cu rezerva uzului, uzufructului sau a abitației viagere.

În cazul în care toate aceste condiții sunt îndeplinite, contractul de vânzare-cumpărare devine într-adevăr foarte greu de atacat.

Pentru orice alte întrebări și nelămuriri, vă invit să mă contactați la 0744508969 / avocatpascaru@gmail.com.

 

 

43 Comments

 • Buna seara,
  Parintii mei au vandut apartamentul in care au locuit si mi-au dat banii. Cu acesti bani am cumparat o casa langa Bucuresti pe numele meu si al sotiei, in care l-am adus pe tatal meu, iar mama mea a decedat intre timp. Acum una din surorile mele doreste sa aiba si ea parte la aceasta casa. Este o casa in care venim in weeked-uri. De atunci am tot investit bani in aceasta casa, garduri, mobila, televizoare, etc. Este posibil sa atace contractul in instanta?

  Claudiu 20.12.2020
  • Contractul de vânzare nu poate fi atacat în instanţă, dar donaţia (banii pe care i-aţi primit dvs de la părinţi) se iau în calcul la masa succesorală. Asta înseamnă cu puteti fi obligată să-i dati surorii dvs o parte din aceşti bani.

   Pascaru Lucia 25.02.2021
 • Bună ziua ! Vă rug să-mi răspundeți la o nelămurire ! Doresc să fac act de vînzare cumpărare pe numele băiatului meu el avind 20 de ani fără venituri fiind la facultate ! Întrebare , poate achita prețul apartamentului cu bani de la mine ? Eu fac un împrumut și îi vărs lui în cont ? Vă mulțumesc !

  Pirvu Dorina 15.01.2021
  • Bună ziua, sigur că puteti.

   Pascaru Lucia 25.02.2021
 • Buna ziua!

  Parinti noștrii, mai exact tatal meu si al sotiei, au cumparat pe numele lor, un apartament din banii nostrii in Romania. Fiind in strainatate, iar regulile prinvind situatia curenta – Covid19, nepermitandu-ne sa fim personal acasă pentru a semna actul de vanzare, am ales ca ei sa faca asta. Acum va intreb, care ar fi cea mai buna solutie, in legatura cu un nou contrat pe numele nostru?
  Ideea este ca in viitorul apropiat ne-ar fi cam imposibil sa strangem iar alti bani pentru a achita apartamentul.
  Va mulțumesc!

  Mihai Banica 24.02.2021
  • Bună ziua, nu era nevoie să încheie dânşii contractul în nume propriu, v-ar fi putut reprezenta printr-o procură notarială. Întreabarea finală nu prea am înţeles-o. Doriţi să faceţi un transfer al dreptului de proprietate de pe numele tatălui şi al soţiei sau doriţi să achiziţionaţi un alt apartament?

   Pascaru Lucia 25.02.2021
   • Buna ziua,
    Aceeasi intrebare o am si eu.
    Cazul este similar: parintii au cumparat un imobil cu banii fiicei casatorite. Restrictiile de calatorie si urgenta tranzactiei nu au facut posibila o procura.
    Cum se poate face, in viitor, un transfer al dreptului de proprietate?
    Multumesc!

    Cristina 09.04.2021
 • Buna seara fratele soțului meu a avut o datorie mare și neputând sa plătească a venit la socrii mei și iau facut acte pe jumătate de casa cu o clauza ca să plătească în 25 de ani și după sa revină casa la socrii mei doar ca între timp socrii mei au murit și am vrea sa dezbatem moștenirea și întrebarea mea este dacă el are cota parte și din cealaltă jumătate de casa ,? Si dacă putem sa recuperam parte cealaltă adică sa se imparta toată casa la 3 frati ? Mulțumesc anticipat

  Rusu ljcica 25.02.2021
 • Bună seara !!!… dețin o casa cu 2 apartamente (duplex )….. as dori sa fac contract de vânzare _cumpărare fiului meu care este căsătorit pe un apartament….. întrebarea este pot sa _i vând doar apartamentul fără teren ?

  Ovaciuc Elena 22.03.2021
 • Buna ziua. Parintii mei au facut act de vinzare cumparare surorii mai mici.Aceasta nu a platit nimic. Ambii parinti au decedat. Noi celelalte doua fiice avem drepul la mostenire?

  Paula Colta 04.04.2021
  • Buna ziua. Se poate dovedi in instanta ca acel act a fost de fapt o donatie deghizata si aveti dreptul la rezerva succesorala de 1/6 fiecare. Bineinteles ca mai intai trebuie sa mergeti la un avocat, sa ii prezentati contractul si intreaga situatie de fapt pentru a sti exact ce sanse de castig aveti.

   Pascaru Lucia 04.04.2021
 • Buna ziua,as avea o intrebare ,socrii mei au 4 copii au decis sa deie partea unuia dintre copii facind un contract de vanzare cumparare pe casa dar fara clauza,din pacate socru a decedat iar soacra este destul de bolnava si are nevoie de ingrijire permanenta dar fiul caruia ia dat casa nu vrea sa-si asume responsabilitatea.intrebarea este daca se poate sparge contractul de vanzare cumparare impotriva fiului?

  Eva erika Thira 11.04.2021
 • Buna ziua. Am construit o casa de la zero si de la inceput am facut actele pe numele fetei noastre( un singur copil) . Fata s-a maritat intre timp si vrem doar sa avem confortul ala in viitor de a evita eventualele schimbari din partea ei( totul e posibil). Ce act ne indrumati sa facem sa fim linistiti noi ca parinti in viitor. Fata este cooperanta nu se pune problema daca vrem sa schimbam actele, vrem sa stim ce solutie mai ieftina si convenabila ar fi sa stam linistiti in casa asta de vacanta fara teama ca o sa fim ,sa zicem ,, evacuati” . Mutumesc

  Cristina 12.04.2021
 • Buna seara!As avea nevoie de un raspuns.Parintii mei au murit,mama cand aveam 12 ani ,iar tata in vara,eu am 19 ani.Parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiesc de la bunicii mei(parintii mamei) mama mai are o sora care locuieste cu bunicii la tara si acum vrea sa se mute inapoi in oras ,respectiv in apartamentul in care locuiesc si sa atace contractul de vanzare-cumparare dintre bunicii mei si parintii mei si sa il faca nul.In contract scrie ca bunicii le doneaza drepturile asupra imobilului parintilor(Si lui mama si lui tata) acum 19 ani ,in 2001,inainte sa ma nasc,tata avea o garsonier pe care a vandut-o ,iar banii au fost dati bunicilor,pretul din contract este 40 milioane lei si scrie ca bunicii au primit banii in acceasi zi, in fata notarului,in contract NU exista drept de uzufruct sau alte conditii.Cand aveam 4 ani in 2005 parintii mei au focut un credit la banca pentru al imbunatatii practi l-au refacut cu mobila reconstruirea camerelor etc, si mi-ar parea rau sa iti bata joc alti de munca parintilor mei,intrebarea mea este: ce sanse are matusa(sora mamei) sa transforme contractul de vanzare-cumparare in unul nul sau de donatie deghizata dupa moartea bunicilor, chiar daca ar avea-o si pe bunica care sa minta ca nu s-a platit pretul din contract?
  Multumesc!

  Cristian.2001 19.04.2021
 • Bunã ziua, am si eu o întrebare.
  Aşi dori sã-mi fac actele pentru casã şi pâmãnturi , practic cumpâr de la tatâl meu ,şi mã întrebam ,este obligatorio sã demonstrez cã am cumpârat?
  Eu mai am un frate ,dar nici eu Nici el nu deținem numele de familie dupã tatâ .eu doresc sã trec totul pe numele meu ,iar când o sã poatã face actele fratele meu o sã-i dau partea lui .

  Georgiana Gilcescu 20.04.2021
 • Buna ziua.In 2014 am vândut apartamentul pe care il dețineam eu cu soțul fiind căsătoriți legal.Am cumparat un teren și am construit o casă dar pe numele băiatului fiind major el,din cauza ca soțul avea o relație extraconjugala si ni doream ca la un divorț să împart cu el munca mea de o viață.Am vândut și acea casa,am construit a doua totul fiind pe mele băiatului am vândut o si pe aceasta si intr un final din acești bani am cumpărat un apartament ch doua camere tot pe mele băiatului.Dupa toate acestea fiul meu se poartă f urat ch mine,m a lovit și ni mai doreste ca eu să mă duc să locuiesc in acel apartament,doar pe tatăl lui il lasa aceste fiind în Germania la munca venind în țară diar de doua ori pe an.Relatez ca initial primul apartament pe care l am vândut a fost proprietate personală a mea si a soțului.Noi încă nu suntem divorțat el fiind cu altcineva.In concluzie as vrea cu orice preț să anulez contractul de vanzare cumparare către fiul meu,sau să fie nevoit să vândă acest apartament și să împărțim banii proveniți din vânzarea lui la toti trei.Este posibil acest lucru?Multumesc frumos.

  Geta Marin 24.04.2021
  • Bună ziua, e mult de discutat in cazul dumneavoastră. Mă puteţi suna la 0744508969?

   Pascaru Lucia 24.04.2021
 • Bună ziua! Aș dori să aflu când, sau cum se procedeaza la întabularea unui apartament,pe care a fost făcut un act de vânzare cumpârare,în condiția în care unul dintre vânzatori este decedat. Actul de vânzare-cumparare a fost facut,iar acum m-i s-a spus că apartamentul trebuie intabulat. Ceea ce eu nu įnțeleg este: cum pot inabula un ap,atâta timp cât numele celui caruia i s-a vândut apartamentul mu este stabilit. Vă mulțumesc!

  Pașcalău Angela 26.04.2021
 • Buna ziua , imi doresc sa dau casa mea cu contract de vanzare -cumparare la 2 dintre nepotii mei ei fiind minori avand 16 respectiv 12 . Nu am copii si sotul meu a murit Se poate face? Se achita pretul casei in momentul vanzari? Cn trebuie sa plateasca acesti bani copii find minori?? Le trebuie copiilor un tutore ? Si daca da o pot trece pe mama lor ca fiind tutore??

  Georgeta 28.04.2021
 • Buna seara! Am si eu nevoie de un sfat si anune: părinți mei vor sa.mi treacă mie casa lor , ce este mai bine sa fac act de vanzare -cumparare sau donație.? Mentionez ca mai am o soră cu care nu sunt in relații bune și căreia părinți mei i.au trecut si ei o altă casa pe numele ei prin act de vânzare cumpărare, deoarece părinți nostrii au avut 2 case. Ce pot face ca sa nu aibe nici soțul dreptul daca fac act de vânzare cumpărare și nici sora dacă fac donație? Mulțumesc!

  Andreea Dan 11.05.2021
  • Bună ziua, cel mai bine ar fi să discutăm la telefon: 0744508969

   Pascaru Lucia 02.06.2021
 • Buna ziua,

  Foarte interesant si clare explicatiile oferite. As avea o intrebare, cum se poate interpreta urmatorul caz: parintii au 3 copii si aleg sa faca un contract de vanzare-cumparare pe numele unui nepot (baiatul unuia dintre cei trei copii), fara nici o clauza, cu un pret ridicol si cu banii platiti cash (nu exista nici o proba ca nepotul a platit ceva). In plus, contractul a fost incheiat cand unul din parinti era pe patul de spital cu o boala incurabila, cateva zile inainte de a muri (la spital). Intre timp si celalat parinte a decedat. Este acest fapt suficient pentru ca instanta sa considere ca acel contract a fost in fapt o donatie deghizata si copii au inca dreptul la rezerva succesorala? Multumesc

  Luminita 17.05.2021
  • Bună ziua, se poate, dar totul depinde de probele pe care le puteti prezenta instanţei.

   Pascaru Lucia 02.06.2021
 • Dacă părinții soției mele ne-au lăsat nouă gospodăria lor ca și moștenire, dar la notariat să făcut act de vânzare-cumpărare. Actualmente suntem divortati, și doresc partajul, dar ea merge și depune mărturie că nu s-a plătit pretul menționat în contractul de vânzare cumpărare, ci defapt noi nu am plătit nimic pentru gospodăria respectivă și solicită împărțirea bunurilor la toți frații în mod egal, este posibil să se anuleze acest contract de vânzare cumpărare?
  Mentionez ca părinții nu mai sunt în viață.
  Rog un raspuns de specialitate,
  Multumesc mult.

  Gigi Balaci 03.06.2021
  • Dacă se dovedeşte că a fost vorba de o donaţie deghizată şi dacă prin aceasta se încalcă rezerva succesorală, va trebui să le achitaţi fraţilor valoarea cotelor lor. Efectul legal nu este nulitatea contractului încheiat, ci inopozabilitatea acestuia ca vânzare.

   Pascaru Lucia 05.07.2021
 • Bună seara,în urma unui proces de partaj succesoral deschis de tatăl meu după moartea mamei mele am primit casa construcție nr.1 ,un teren aferent în fata acestei case și jumătate cota din drum de folosință (coproprietar cu tata),am platit sulte tatălui și surorii mele,iar tatăl meu a rămas cu casa construcție nr.2 lipita de a mea, cu teren în continuare și cu jumătate cota din drumul de folosință.Tata a decedat și am aflat ca sora deține un contract de vanzare cumparare pe jumătate din casa și terenul tatălui meu, iar pe cealaltă jumătate cu uzufruct viager și întreținere,exista și un preț în acel contract. Ce pot face în aceasta situație care îmi pare un act de donație eu fiind exclus de la moștenire și cum pot face rost de acel act de vanzare cumparare tatăl meu având 85 ani când l-a încheiat,iar sora mea tine totul secret.Va multumesc

  Covrig Vasile 17.06.2021
 • Buna ziua!
  Parintii mei doresc sa ii vanda copilului meu,minor sub 14 ani,bunurile imobile ce le detin. In ce conditii se poate incheia acest transfer de proprietate astfel incat sa nu fie atacabil!
  Va multumesc!

  Florina Dinu 21.06.2021
 • Buna ziua,
  Din trei frati, doi au primit o parte de la parinti, iar pentru cel de al treilea vor sa-i faca acte dar dupa noua lege trebuie deschis cont si sa se faca plata la valoarea adevarata. Mentionez ca nimeni nu dispune de 70000 eur. Care este solutia?

  CARMEN JUMUGA 05.07.2021
  • Bună ziua, există mai multe soluţii posibile, dar pentru a le detalia, vă rugăm să ne contactaţi la 0744508969 sau 0771387203 sau la avocatpascaru@gmail.com. Vă mulţumim.

   Pascaru Lucia 05.07.2021
 • Buna ziua.
  Tatal nostru vaduv ne-a donat apartamentul proprietate, mie si fratelui meu, acum 5 ani, sub rezerva uzufructului.
  Acum ne-am pus toti trei de acord sa raman eu unicul proprietar, fratele meu donandu-mi partea lui.
  Care este cea mai sigura varianta, un contract de donatie sau un contract de vanzare-cumparare?
  Mentionez ca tata nu mai are nici o pretentie. Multumesc.

  marius oanca 07.07.2021
 • Buna ziua,
  vreau sa cumpar un teren pentru fiul meu in varsta de 14ani dar sa am si eu, ca parinte, dreptul la 50% din acesta; practic sa pot construi iar terenul sa nu poata fi vandut de fiul meu atata timp cat sunt in viata.
  Se poate asa ceva?

  Elena 11.07.2021
 • Bună ziua,
  Tatăl meu vrea sa îmi lase moștenire casa , el s-a recăsătorit anul trecut. Ce act îmi poate face da după decesul lui sa îmi rămână totul mie. Soția lui este de acord, dar când nu o mai fi el cine știe cum stau lucrurile. Iar dacă după decesul tatălui meu , soția lui moștenește partea ce i se cuvine , ea cum îmi poate da mie moștenirea ei? După decesul soției tatălui meu nu vreau sa vina rudele ei sa își ceara drepturi.
  Tata are terenul primit donatie de la părinții lui , iar casa este făcută cu banii din vânzarea apartamentului după divorțul de mama în urma cu 19ani aproximativ.
  Cu actuala soție sta de 3 ani și sunt căsătoriți cu acte din octombrie 2020 ( dacă are importanta)
  Va mulțumesc.

  TALIDA 12.07.2021
 • Bună ziua . Bunicul meu are act de vânzare cumpărare pe teren și casa și dorește sa îmi facă mie act de vânzare cumpărare, poate sa îmi facă fără sa întrebe cei 2 copii ai sai? Va multumesc

  Purcea Gabriel 03.08.2021
 • Foarte foarte bine explicat in articol. O intrebare as avea daca ma puteti ajuta. Parintii mei doresc sa imi vanda mie apartamentul lor pentru a evita ca sora mea vitrega (din partea tatalui) plecata inca din anii 90 din tara sa poata emite pretentii asupra imobilului in cazul decesului tatalui meu. Intrebarea mea este urmatoarea: este suficient ca doar tatal meu sa-mi vanda prin contract de vanz-cump doar partea lui de 50% din apartament, astfel propietari devenind eu cu mama in cote egale? Voi plati pretul si voi atasa extrasul de cont la contract.
  Multumesc anticipat!

  Daniel 07.08.2021
 • Buna seara! Doresc sa achizitionez un apartament,parintii imi transfera in cont contrav de 75.000e, in acest caz ei trebuie sa mi faca ctr de donatie ptr bani, ca eu sa justific provenienta lor? Multumesc!

  Ana 10.08.2021
 • Buna ziua,
  Tata meu vitreg nu mai are alți copii, decât pe mine , dar are nepoți, vrea să-mi facă mie act vânzare cumpărare pe casa la notar, ce taxe ar fi și dacă ar mai avea vreun drept după nepoții lui ?

  Laura 12.08.2021
 • Buna ziua, dupa moartea sotului meu am facut succesiunea si am mostenit si eu si fiica mea ce era pe numele lui. Fiica mea este minora are 16 ani, are un curator numit de autoritatea tutelara. Intrebarea mea este: daca vrem sa vindem niste terenuri pe care parte din ele le-a mostenit si fiica mea, mai este nevoie de alte acte de la autoritatea tutelara sau judecatorie sa putem face acest lucru? Multumesc.

  elena 23.08.2021
 • Bună ziua am o întrebare daca parinții mei au murit și am un contract de întreținere pe apartament trebuie sa mai schimbam contractul sau cum se procedeaza va multumesc.

  Flori Camelia 25.08.2021
 • Bună seara!
  Părinții mei sunt divorțați, iar eu și soțul meu vrem sa cumpărăm apartamentul lor, ca fiecare sa își primească partea lui, iar mama sa rămână în continuare în apartament.
  Pe contractul de vanzare cumparare o putem trece și pe mama, chiar dacă ea este unul din vânzători?

  Alina 13.09.2021
 • Buna ziua ! Am doi copii 19 și 15 ani apartamentul este pe numele meu dinainte de căsătorie și doresc sa fac cumva să îl trec fetițe de 15 ani Care este procedura Va mulțumesc anticipat pentru raspuns

  Andrei Ferescu 14.09.2021
 • Buna seara , am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta va rog,parintii mei sunt despartiti dar nu sunt divortati si vor sa vanda casa parinteasca.Eu sunt plecata in strainainte si nu pot fi prezenta.Ei spun ca si eu sunt trecuta pe contractul de casa este adevarat ca ei nu poate sa vanda casa fara semnatura mea?va multumesc

  Diana Maher 27.09.2021
 • Buna ziua. Mama mea a dobândit o casa printr-un contract vanzare cumparare de la bunica ei in anul 1986.In anul 2021 mama a murit.Mentionez ca eu am fost adoptată de o alta familie,iar mama mamei mele (bunica) ma cautat si vrea sa-mi lase casa mamei biologice mostenire.Cum trebuie să procedez ca sa pot dobândi casa? Multumesc.

  Robert 30.09.2021

Leave a comment

Your email address will not be published.