fbpx

Conducerea sub influența alcoolului: care sunt consecințele legale

conducerea sub influența alcoolului

Una dintre cele mai frecvente infracțiuni de ordin rutier este conducerea sunt influența alcoolului. Deseori, conducătorilor de autovehicule nu le sunt clare anumite aspecte în legătură cu acest subiect, fapt ce dă curs multor întrebări:

  • Ce mi se poate întâmpla dacă am condus sub influența alcoolului și am fost depistat de organele de poliție?
  • Ce riscuri legale există?
  • Cum pot să-mi recuperez permisul?
  • Este posibil să merg la închisoare?
  • Voi avea cazier judiciar?
  • Cât durează procesul?
  • Pot să conduc în această perioadă?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le primesc de la clienții mei din postura de avocat. De aceea, în acest articol, voi oferi răspunsuri pentru cele mai întâlnite dintre aceste întrebări.

 

Conducerea sub influența alcoolului – contravenție sau infracțiune?

În primul rând, este de reținut faptul că nu orice faptă de conducere sub influența alcoolului este și infracțiune. Nivelul alcoolemiei este cel care conduce la clasificarea unei fapte ca fiind contravenție sau infracțiune.

Astfel, potrivit Codului Rutier, fapta este contravenție si se sancționează cu amenda (de la 9 la 20 puncte-amendă) și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile dacă aparatul etilotest indică o concentrație sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau îmbibația alcoolică din sânge este sub 0.80 g/l.

În acest caz, se poate formula plângere contravențională la judecătoria în circumscripția căreia s-a săvârșit fapta. Pe durata procesului, permisul de conducere se restituie. Durata procesului este de aproximativ 6 până la 12 de luni.

Potrivit Codului Penal, fapta este infracțiune în măsura în care aparatul etilotest indică o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. În acest caz, recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei este obligatorie. Dacă îmbibația alcoolică depășește valoarea de 0.80 g/l alcool pur în sânge, fapta este infracțiune si se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani sau cu amendă penală.

În ceea ce privește permisul de conducere, acesta este reținut pe toată durata cercetărilor. De asemenea, prin hotărârea instanței de judecată se poate decide anularea permisului, dar acest lucru nu este obligatoriu.

 conducerea sub influența alcoolului pedeapsă

 

Despre urmărirea penală în cazul conducerii sub influenței alcoolului

Durata procesului penal se poate întinde până la 12 luni în cursul urmăririi penale. În cazul în care se depășește această durată, se poate formula contestație la judecătorul de drepturi și libertăți pentru a se urgenta soluționarea cazului.

În cazul în care alcoolemia a fost una apropiată de limita legală, se poate solicita procurorului emiterea unei ordonanțe de renunțare la urmărire penală. Dacă acesta apreciază că fapta nu prezintă un grad de pericol social suficient de mare pentru continuarea urmăririi penale, poate admite cererea. Dacă procurorul respinge cererea, se poate solicita încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Dacă și această cerere este respinsă, atunci dosarul va fi înaintat instanței de judecată.

Faza de judecată poate dura între 6 și 12 luni, iar judecătorul de caz are posibilitatea de pronunța o soluție de condamnare, de achitare sau de renunțare la aplicarea unei pedepse. În cazul în care decide condamnarea inculpatului, instanța poate amâna aplicarea pedepsei, poate suspenda executarea pedepsei sau poate dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

Soluția aleasă depinde într-o măsură covârșitoare de circumstanțele faptei în concret săvârșite, dar și de persoana inculpatului. Comportamentul în timpul procesului, antecedența penală, felul în care acesta este caracterizat în societate, existența sau nu a acordului de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității pot influența deciziile judecătorului.

conducere sub influența alcoolului

 

Concluzii

Dată fiind creșterea semnificativă a fenomenului de conducere sub influența alcoolului, riscurile nu sunt deloc de neglijat. De asemenea, soluțiile tot mai aspre aplicate de către instanțele de judecată sunt un indiciu clar că se tinde către luarea unor măsuri mai drastice în astfel de cazuri.

De aceea, este recomandată – de fiecare dată – apelarea la serviciile unui cabinet de avocatură pentru realizarea unei apărări efective și eficiente. Astfel, vei putea minimiza consecințele nefaste pe care un astfel de dosar îl poate avea asupra unei persoane.

 

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.