Multe persoane aleg să plastifieze actele de stare civilă, precum certificatele de căsătorie, de naştere, de deces ori alte acte autentice precum contracte de vânzare-cumpărare sau certificatele de moştenitor, pentru a evita deteriorarea acestora.
Află că acest lucru face ca actele respective să nu mai aibă nicio valoare.
Plastifierea echivalează cu distrugerea actului respectiv. Cu alte cuvinte, fie că îl rupeţi/îl aruncaţi la gunoi sau îl plastifiaţi, e acelaşi lucru.
De ce? Pentru că prin procesul de plastifiere, actul respectiv nu mai poate fi verificat sub aspectul autenticităţii sale, mai exact, nu se mai poate verifica dacă actul e adevărat sau fals.
Şi nu spun eu acest lucru, ci o spune Legea nr. 119/1996 care, la articolul 10 al. 9, stipulează cât se poate de clar:
(9) Se interzice modificarea sau completarea fara drept ori plastifierea certificatelor de stare civila. Certificatele de stare civila plastifiate ori modificate sau completate fara drept sunt NULE. Nulitatea se constata de catre ofiterii de stare civila, functionarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor ori ofiterii de stare civila din cadrul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera ale Romaniei.
Voi v-aţi plastificat actele de stare civilă?
No comments yet.